Olvasni az utca nyelvét - street art Budapesten

4/18/2009

Minden város olyan mint egy hagyma: rétegei vannak.
A felületes szemlélő persze azt hiszi hogy csak egy csomó jól-rosszul egymás mellé illesztett ház, vagyis a legkülső réteget, a jelentések felszínét kapirgálja. A város hagymarétegei ugyanis a lakók által korok alatt rárakott jelentések organikus káosza.
Olvasni az utca nyelvét - annyi mint tájékozódni a jelentéstartalmak között. Esztétikai alapon megítélni egy utcarészletet, legyinteni egy romos házra, megbotránkozni egy graffitin - annyit tesz, mint önként vaknak és süketnek lenni az utcára és jól hangzó sztereotípiákra cserélni a jelentések nagy részét.
A street art nem igazán sorolható a hagyományos művészetek közé, egy-egy műre azt mondani hogy tetszik vagy nem tetszik teljes tévedés, megideologizálni persze lehet, milyen undorító hogy a huligánok mindent összepiszkítanak, letörném a kezét is. A street arthoz pont a "huligánokon" át vezet az út, ugyanis minden egyes graffiti valójában nem más mint jelenlét- demonstráció.
Mint a barlangrajzok: mamutok meg gazellák, néha meg egyszerűen csak a festékes kezük nyoma. Miben különbözik a párezer évvel későbbi XXI. századi változat? Semmiben, most is vannak teljes falas művek meg tag-ek, csak közben feltaláltuk az írást is. Kommunikáció ez is: "itt élek, vegyél észre, görbe tükröt mutatok a világnak, pont itt az utca közepén hogy ne tudj elmenni mellette!"
Íme pár példa, még mindig a VII. kerületben sétálva bukkanhatunk rájuk.

NE! ...ne rombold le a várost.

Az agyat megevő televízió.

Sablonnal (stencil) fújt cipők. Nyitott szemmel kell járni hogy észrevedd.


Szabadtéri kiállítás egész utca- hosszan. Komplett számítógép monitorral három és fél méter magasan a falra erősítve.


Modern városi szellemek.


Nem tudom kinek a művei ezek a majmok, de egész az Üllői útig megtalálhatók.

Profi stenciles majmok és banánok.

"Az ingatlanspekuláció antiszociális"


Az a bizonyos híres ál-tócsa a Dob utca 13-15. alatt.

Majdnem életnagyságú nőalak, mellette A/4-es lapokon felirat: "Az idő nem boldogít!"



Témába vághat még...



4 komment:

norape said...

nekem a felszerelt számitogépes a kedvencem. kreativ :)

zsuzska said...

én is érdeklődöm a street art után, de valahogy egyre jobban azt veszem észre, hogy az egész street art dolog van megideologizálva. ez az itt élek vegyél észre felfogás, hát nem tudom. mindenki felfirkantja ide oda a nevét és? mint a suliban amikor apadra firkáltunk, mert ->>unatkoztunk. ezek vannak többségben és ezért gondolják sokan, hogy huligánok stb.
mondjuk amiket befényképzetél azok tényleg jók, meg van valami mondanivalójuk, felkeltik afigyelmet, ötlet van bennük.
egyébként a kultplayen is nemrég volt egy iylesmi bejegyzés és onnan le is lehetett tölteni valami street art pdf újságot. az is elégjó, de vannak benne olyaok amiket azért semmiképp sem neveznék street ARTnak.
még sok mindent tudnák erről írni:D de most befejezem.

O'Seamus said...

@zsuzska: akkor kapaszkodj, most olvastam hogy Banksy (http://www.banksy.co.uk/, ha van még olyan aki nem ismerné a brit istent) műveihez most kiadtak egy turistáknak szóló komplett könyvet, feltüntetve a helyeket térképekkel mindennel ahol a művek megtalálhatók. tehát épp annyira van megideologizálva, hogy egy híres writer műveire építeni lehet, vagyis nagyon, ez igaz. emellett azt hiszem a street art nem művészet, sokkal inkább kommunikációs forma. egy sima házsarkára felfirkantott tag-nak nem sok esztétikai értéke lehet egyetlen művészettörténész szemében sem, viszont a városi szociológiával, kommunikációval, kulturális antropológiával, ilyesmikkel foglalkozók talán többet látnak benne. Mindenféle prekoncepció nélkül komolyan érdemes elgondolkodni, vajon mért is írta fel oda az elkövető. Van még mit rágni ezen a csonton, írjatok nyugodtan!

Anonymous said...

Magyar Kétfarkú Kutya Párt, kb. az összes.